Hauben: waarom is de hypothalamus geen endocriene klier?

Live forum: /viewtopic.php?t=17101

Elien89

07-01-2009 18:42:33

Naar wat ik (en anderen) verstaan heb uit de lessen van Hauben is dat de hypothalamus wel een rol speelt in het neuro-endocriene systeem, maar dat het zelf geen neuro-endocriene klier is.

Waarom is dit?
In 'Histologie van de mens (p257)' staat de hypothalamus zelf oxytocine en vasopressine produceert en afgeeft aan het bloed waarna het toekomt in de neurohypofyse.
Wanneer ik het op het internet opzoek, krijg ik als resultaat dat de hypothalamus WEL een endocriene klier is.

Waarom zegt Hauben dan het tegenovergestelde? Is het omdat de hypothalamus axonen bevat en geen kliercellen? Of weet iemand nog een andere geldige verklaring :p?

Dank bij voorbaat

JohnDoe

07-01-2009 19:46:53

Hormonen afgeven aan een opslagplaatsje dat stroomafwaarts ligt is niet echt dé endocriene werking van het hormoon.
Daarom zou je het in feite kunnen zien als géén endocriene klier.
Immers, endocrien = weefsel dat hormonen produceert, afgeeft aan het bloed zodat deze hormonen hun specifieke functie kunnen uitvoeren.
Argument tegen bovenstaand is dat de hypothalamus natuurlijk een pak hormonen afgeeft aan het bloed (portaalstelsel) die de hypofyse zelf regelen.
Je kan altijd in discussie gaan met Hauben hierover :P
Hoe meer argumenten je kan aanvoeren (pro of contra) hoe meer punten :D

s0188775

07-01-2009 20:06:42

Is het niet dat de hormonen door hypothalamus afgegeven door de axonen afzakken naar de neurohypofyse en aldaar hun werking afgeven?
en dat het dus niet echt via het bloed gaat en vandaar dus geen endocrien orgaan is?!

de Jean

07-01-2009 21:04:14

hypothalamus regelt hoofdzakelijk de adenohypofyse met releasing hormonen.. dit zijn geen echte hormonen, eerder neurotransmitters die werking hebben op bepaalde celgroepen in adenohypofyse. nochthans worden ze wel vervoerd via het bloed (zij het over een minuscuul klein afstandje in de portale circulatie).

de hypothalamus geeft ook 2 echte hormonen (oxytocine en vasopressine) af, rechtstreeks in het bloed (langs de neurohypofyse).

bovenstaande dingen zouden kunnen zeggen dat de hypothalamus een endocriene klier is. maar de hypothalamus is nog altijd typisch neuronaal weefsel (een echte hersenkern) met een neurocriene functie in tegenstelling tot de typische eigenschappen van endocriene klieren. komt daarbij dat de meeste van de "stoffen" die ze vrijzet hoofdzakelijk bedoeld zijn om de hypofyse te regelen (wat gewoon uitzonderlijk niet via neuronale synapsen gebeurd maar via de bloedbaan) en niet op allerlei organen wijdverspreid in het lichaam, en je kan zeggen dat het géén endocriene klier is.

allessinds, volg de regel van hauben (GEEN endocriene klier) en vul aan met kleine opmerkingen die het tegenovergestelde zouden kunnen betekenen.. 8)

Elien89

07-01-2009 21:32:11

Dankuwel voor die verduidelijkende uitleg =)