De Smedt - elektroden

Live forum: /viewtopic.php?t=5194

Herlinde

11-06-2006 15:12:40

Kan iemand aub eens proberen uit te leggen hoe zo'n calomelelektrode, een zilverchloride-elektrode en een glaselektrode precies werken? Ik snap totaal niet hoe je iets kan meten hiermee... :cry:

engeltje

11-06-2006 15:42:31

Ik denk nie da ge daar iets mee kunt meten, je kunt die enkel gebruiken als referentie-elektroden bij andere elektroden vb. pH

engeltje

11-06-2006 15:43:36

foutje: met de glaselektrode kan je pH meten
(calomel en zilver zijn referentieelektroden)

fikke

11-06-2006 16:07:18

ja maar weet iemand hoe dat spellement werkt??? please???

Anonymous

11-06-2006 18:26:59

zal is keerke proberen:

dus uw glas electrode : bestaat uit bepaald materiaal zodat tussen uwe matrix kationen zich kunnen nestelen en deze kunnen dan nog mobiel blijven.
Aan de buitenkant van uw glas gaat uw H+ zich hier zo afzetten en dan H+ +Gl- -> H+Gl- ( dus uw glas is een beetje een kationen uitwisselaar uwe Na+ wordt gewisseld voor H+)
aan de binnenkant van uw glas hebt ge een welgekende concentratie HCl en deze H+ gaan hun eigen ook zo nestelen, maar dus aan den andere kant.
Daardoor als ge een verschil hebt van H concentratie krijgde een potentiaal verschil over uw glas en en dit wordt gemeten mbv uw Ag/AgCl
als echter uw concentratie H+ (dus gelinkt met pH eh) gelijk is aan deze van uw HCl dan krijgde geen potentiaal verschil.
En ik vermoedt dat uwe Calomel bedoelt is als referentie.

Ben er nog wel niet helemaal uit hoe het juist werkt, maar dat is hoe ik het heb geÔnterpreteerd, hopelijk helpt het een beetje!!!

Aiesh

12-06-2006 11:58:02

Eigenlijk zijn het twee referentie-elektroden en zijn het na+-ionen die zich verplaatsen naar de andere kant, maar maakt nie uit zeker :D

Aiesh

12-06-2006 13:00:09

GOE
DUS
Op vraag van herlinde
Wat zijn die elektroden
Wel
Eerst de 'gewone': ag/agcl en kalomel. Dat zijn referentie-elektrodes.
Ge verbindt zo'n elektrode met een indicator-elektrode via een voltmeter en steekt dan beiden in uw pot waarin ge iets wilt meten.
Aan uw indicator-elektrode gaat ge een heel klein beetje reactie krijgen afhankelijk van de concentratie van hetgeen in uwe pot zit (en hetgeen ge wilt meten dus, op basis daarvan pakt ge ook een indicatorelektrode, iets da reageert met uw analyt). Maar wel een heeeel klein beetje maar en da is nie te vergelijken met wat in uwe pot gebeurt (en de concentratieverandering hierdoor is dus helemaal te verwaarlozen). Door da heeeeeel klein beetje reactie gaan er elektronen weg willen of aangetrokken worden (oxidatie/reductie, u weet wel :wink: )
Langs waar kunne die?
Langs den draad
Naar waar gaat den draad?
Naar den voltmeter
Wat doet den voltmeter?
Ambetant doen.
Die houdt de elektronen dus tegen (dat is de reden waarom de reactie ook maar een heel klein beetje opgaat, de weerstand van uwe voltmeter is ZO groot dat hij maar een mini-mini-stroompje doorlaat)
Maar door dat mini-mini-stroompje kan hij dus wel de spanning meten, en bijgevolg het potentiaalverschil tussen uw indicatorelektrode en het ding da aan de andere kant van uw voltmeter hangt. Wa hangt daar? Een referentie-elektrode. En wat gebeurt daar? NIKS :lol:
Afin ja eigenlijk wel maar neem nu bijvoorbeeld de Ag/AgCl-elektrode, door de aanwezigheid van die AgCl en KCl gaat de kleine verandering die er gebeurt direct terug gecompenseerd worden, de kleine reactie die opgaat gaat direct terug in de andere richting gaan, en bijgevolg blijft de potentiaal daar constant.
Dus ge hebt iets met ne constante potentiaal en iets met een veranderende potentiaal in functie van de concentratie en door het potentiaalverschil hiertussen krijgt ge ne mini-mini-stroom over de gigantische weerstand die u toelaat het potentiaalverschil te meten.

Goe
Da was da dan
Oh ja
zoutbrugske nodig om transport van ionen te kunnen hebben zodat ge geen ladingsophoping krijgt, ma das ook maar klein beetje.
Dan die pH-elektrode.
Da zijn eigenlijk TWEE referentie-elektrodes.
Tussen twee dezelfde referentieŽlektrodes gedompeld in dezelfde oplossing zou het potentiaalverschil nul zijn want de potentialen van beide elektrodes zijn constant en gelijk. Maar als ik tussen die twee elektrodes een membraan stop waarover een potentiaal staat dan werkt die potentiaal als een batterijke dat een bijkomende potentiaal genereert en dan is het potentaalverschil nie meer nul. Als die membraanpotentiaal nu ook nog evenredig is met de concentratie aan zuur in de oplossing waarin de glaselektrodemembraan gedompeld is dan heb ik in grote lijnen de werking van een glaselektrode elektrode uitgelegd.

De potentiaal van de inwendige referentieŽlektrode verandert niet want ze zit in een oplossing waarvan noch de samenstelling noch de pH verandert want die oplossing wordt niet beÔnvloed door de uitwendige oplossing. Stel dat er aan de membraan een negatieve potentiaal wordt opgebouwd t.o.v. de inwendige Ag/AgCl elektrode. De Ag/AgCl elektrode is dan oxiderend t.o.v. de membraan. Er grijpt een oxidatiereactie plaats (Ag+ plus e- -> Ag) waarbij Ag+ ionen weggenomen worden uit de oplossing en elektronen vanuit de andere referentieŽlektrode over de pH-meter bewegen naar de Ag-draad. Het positieve-ionenentekort zorgt voor een ionenstroom richting membraan (we zijn in een oplossing) en een beweging van elektronen door de stroommeter waardoor je via de ingebouwde hoge weerstand en de wet van ohm een spanning kan aflezen. Hoe groter het potentiaalverschil dat aan de membraan optrad hoe groter de stroom van elektronen (en ionen) en hoe groter de spanning die je afleest op de pH-meter.
Ahja en die potentiaal wordt niet opgebouwd door H+ die zich verplaatsen door de glasmembraan, maar dus Na+ die door de membraan gaan door de overmaat aan positieve deeltjes (H+, en H+ kan zelf niet verplaatsen dus dan bolt Na+ em maar)

Nog iets? :bounce:

fikke

12-06-2006 13:21:03

u bent geweldig :whii: :whii: :whii:

Tinie

15-06-2006 15:12:14

waarvoor is de kcl dan?

Herlinde

15-06-2006 15:16:04

Das om ervoor te zorgen dat ge geen ladingsopstapeling krijgt... of zo... (als ge reactie krijgt in u elektrode krijgt ge een verandering van lading, en als die te groot word, dan zout ge geen reactie meer kunnen krijgen, en die KCl gaat dan diffunderen en dan die opstapeling neutraliseren)