germinale vesikel

Live forum: /viewtopic.php?t=5906

Anonymous

26-06-2006 12:35:29

oogonia zijn omgeven door follikelcellen,
dan gaan oogonia meisose I beginne, en worden dus primaire oocyten= germinale vesikel (gaan die follikelcellen dan weg)? want als prim oocyt omgeven is door follikelcellen worden ze "primordale follikel' genoemd :/.

Anonymous

26-06-2006 12:51:42

Germinale vesikel heeft die naam omdat de kern van de oocyt een aantal belangrijke veranderingen ondergaat. Dit blijft het germinale vesikel gedurende verschillende stadia van de follikelrijping. De germinale vesikel is dus een deel van het primordiale follikel.

Anonymous

03-05-2009 16:23:43

Meiosis bij het vrouwelijk individu:

De o÷gonia beginnen hun meiose I in de foetale periode en zij worden primaire o÷cyten genoemd. Alle zijn rond de helft van de dracht reeds in de foetale ovaria aanwezig. Deze bevatten honderdduizenden tot miljoenen van deze follikes.Velen hiervan degenereren (artresie) zodat er tegen de puberteit nog slechts enkelen (tien) duizenden overblijven.

De meiose in de foetale o÷cyten loopt slechts tot de profase van de eerste meiotische deling en stopt dan. In deze toestand zwelt de kern van de o÷cyte op tot een grote, waterige structuur: de germinale vesikel genoemd. Men meent dat dit mechanisme dient ter bescherming van de chromosomen tijdens hun lange, meiotische "winterslaap" die decennia kan duren.