fistelspraak

Live forum: /viewtopic.php?t=11621

magdalena

16-12-2007 19:48:48

Hoe werkt een automatisch apparaatje dan? Is dat een Provox?

AmplifiedKeos

16-12-2007 20:41:58

nee, een provox is gewoon de merknaam voor zo een fistelspulleke (spraakknoopje). Dat automatisch apparaatje(elektronische larynx) dat in het zakboek staat heeft hij niet besproken in de les volgens mij...

verraes

17-12-2007 08:55:23

dat electronisch dingske is toch dat wat je soms in films ziet zo... :) ? patient met een tracheostomie die zo met een computerstemmeke babbelt (apparaatje vangt de trillingen van de luchtpijp en van de huid thv de opening op en zet het om in electrisch signaal en dat machientje zet het om in woorden)

AmplifiedKeos

17-12-2007 09:11:08

dan kijken wij naar andere films :-)
maar ik denk idd ook dat dat het principe is...

magdalena

17-12-2007 09:12:56

En die Provox heeft dus een ventieltje? En moet je daarmee dan niet meer je vinger erophouden als je wil spreken? Hoe werkt dat dan?

Belleke

17-12-2007 09:20:50

U moet opnieuw leren praten.
De patiŽnt kan de eerste 10 dagen in het geheel niet spreken en het communiceren moet met behulp van pen en papier gebeuren. Na deze 10 dagen begint de spraakrevalidatie, waarbij de patiŽnt opnieuw leert spreken onder begeleiding van een logopedist. U moet zich erop voorbereiden dat de sociale contacten na de operatie (tijdelijk) zullen verminderen en dat ook het uiting geven aan emoties in de huiselijke omgeving moeilijker kan zijn.
Omdat de stemplooien zijn weggenomen, moeten de geluidstrillingen op een andere wijze tot stand worden gebracht. De plooien van het bovenste deel van de slokdarm kunnen ook als geluidsbron werken. Wanneer er lucht langs deze plooien wordt gevoerd, ontstaat er geluid.
Dit kan op drie verschillende manieren:
1. Een stemprothese
2. Slokdarmspraak
3. Elektronische spreekapparatuurStemprothese

ē 1.Stemprothese.
Eťn methode is het spreken met behulp van een stemprothese. Een andere naam is knoopspraak of button-oesophagusspraak.
Deze stemprothese is een klein kunststof ventieltje. De arts maakt tijdens de operatie een opening tussen de luchtpijp en de slokdarm. Hierin plaatst hij de stemprothese.
Door het stoma bij de uitademing af te sluiten kan de lucht vanuit de longen, via de stemprothese, in de slokdarm komen. Deze lucht komt vervolgens in de mond en u kunt praten.
Span u hierbij niet te veel in. Wanneer er namelijk te
veel spanning in de nekspieren optreedt, wordt het moeilijker om te praten. De kwaliteit van uw stemgeluid is afhankelijk van de elasticiteit en flexibiliteit van de slokdarmwand en de omringende spieren.
Dit betekent dat het vormen van de nieuwe stem bij sommigen van u enige tijd kan duren omdat er na de operatie weefselzwelling is opgetreden. Wanneer u te hard tegen de stoma drukt, kan de slokdarm afgeklemd raken waardoor uw spraak minder vloeiend wordt. Anderzijds kan bij een te lage spanning in de slokdarm een zachte vingerdruk op de hals helpen om het stemgeluid te produceren. U kunt zowel het volume als de toonhoogte van uw nieuwe stem variŽren. Dit gebeurt op dezelfde manier als bij een normale stem, namelijk door de luchtstroom tijdens het uitademen te veranderen.
Ondertussen bestaat er ook een 'automatische klep' gekomen die het afdrukken van de stoma, noodzakelijk bij gebruik van de spreekknop onnodig maakt, zodat men handvrij is.
Het ventieltje zorgt ervoor dat er geen voedsel in de longen kan komen. De klep gaat dicht tijdens het slikken en zorgt er zo voor dat er geen voedsel en vloeistof in de longen terecht kunnen komen.
Het belangrijkste voordeel van deze techniek is dat u tamelijk kort na de operatie alweer een nieuwe stem hebt. Een tweede voordeel is dat u met deze methode de controle heeft over volume, intonatie en zinslengte.
Meer dan 90% van de patiŽnten kan op deze manier weer leren spreken.
Vroeg of laat zullen de meeste siliconenmaterialen in de mond of keel te maken krijgen met schimmels. Wanneer op de siliconenklep schimmels beginnen te groeien, kan deze niet meer stevig tegen de plastic klepzitting sluiten en zal er vloeistof door de prothese gaan lekken wanneer u drinkt. Wanneer dit gebeurt, is het tijd om uw stemprothese te vervangen.
Er bestaan speciale borstels en schoonmaakproducten om schimmelgroei te vertragen. In geval van schimmelvorming zal de arts een schimmelwerend product voorschrijven.
De stemprothese moet geregeld verwisseld worden. De prothese kan namelijk verstoppen of gaan lekken. De arts verwisselt de prothese op de polikliniek onder lokale verdoving.Slokdarmspraak

ē 2. Slokdarmspraak
Bij deze methode leert u als het ware lucht in te slikken om deze vervolgens weer omhoog te brengen. Met deze lucht kunt u praten. Voor het aanleren van deze spraak is een gedegen oefenprogramma onder leiding van een logopedist nodig.
Niet alle gelaryngectomeerden krijgen deze techniek onder de knie. Als het u lukt, heeft u echter altijd de beschikking over 'hands free' spraak. De stem klinkt over het algemeen minder duidelijk dan bij de methode met de stemprothese. Daarentegen bent u hierbij niet afhankelijk van hulpmiddelen en artsen.
Ook als u een stemprothese heeft zal de logopediste er naar streven om u de slokdarmspraak aan te leren. Het kan namelijk in sommige gevallen praktischer zijn om ook door middel van de slokdarmspraak te kunnen spreken. Bijvoorbeeld als de stemprothese lekt of verstopt is.
De kwaliteit van het slokdarmspreken hangt sterk van de weersomstandigheden af. De patiŽnten hebben vaak last van slijm in de luchtwegen en een verkoudheid brengt hen dan ook meteen in de problemen. Droog zonnig weer is voor hen ideaal.Elektronische spraak

ē 3.Elektronische spreekapparatuur
Dit apparaat ziet er uit als een soort microfoon. Tijdens het spreken houdt u dit apparaat tegen de hals of de wang. Via de huid wordt daarmee een trilling naar de mondholte gebracht. De lucht in de mond gaat trillen. Hierdoor ontstaat geluid en kunt u spreken.
Deze manier van spreken klinkt erg elektronisch. Het is daarom beter om eerst te proberen een van de andere spraakmethoden aan te leren. Als dit echter niet lukt, is de elektronische spreekapparatuur een goede oplossing.


van http]

lommy

17-12-2007 12:39:34

nee, een provox is gewoon de merknaam voor zo een fistelspulleke (spraakknoopje). Dat automatisch apparaatje(elektronische larynx) dat in het zakboek staat heeft hij niet besproken in de les volgens mij...

Hij heeft dat weldegelijk besproken, hoor.

lommy

17-12-2007 12:40:54

Nog een tip: gebruik op je examen liever niet de term "fistelspraak." De prof hoort die niet graag omdat "fistel" een negatieve bijklank heeft. Hij hoort liever "spraakknoopje" of "spraakknopje."