HaNu 2009 09 01

Live forum: /viewtopic.php?t=19502

Ms Granger

22-10-2009 07:43:23

HaNu 2009 09 01:
- Overschat de anatomische kennis van je patiŽnten niet! Brits onderzoek toont aan dat de anatomische kennis van de patiŽnt niet is verbeterd tov 40j geleden en dat maar ongeveer 50% de juiste ligging van organen kan aanduiden! Hou er dus rekening mee!
- Rouw: 80-85% vd mensen redden het zelf en evolueren vrij vlot doorheen het rouwproces. Bij deze mensen is dus geen interventie nodig. De 15% anderen kunnen lijden aan gecompliceerde rouw (criteria zie DSM: oa min 6mnd), rouwgerelateerde angst of rouwgerelateerde depressie. Alertheid hiervoor is aangewezen bij risicopersonen (weinig steun uit omgeving, plotse of gewelddadige dood,...). Ernstige gevallen worden best doorverwezen naar gespecialiseerde psychotherapeuten. Milde gevallen kan de HA zelf behandelen met psycho-educatie, aanbeveling van confrontatie en stimuleren van thet terug aanknopen met de realiteit.
- Ongecompliceerde cystitis: er is over een verloop van 10 jaar geen verandering aangetoond van het soort uropathogenen en hun resistentie aan AB, maw E.Coli komt nog altijd het meest voor en nitrofuranen en quinolones zijn hiertegen nog altijd werkzaam.