HaNu 2009 11 01

Live forum: /viewtopic.php?t=19566

Ms Granger

30-11-2009 19:56:26

HaNu 2009 11 01:

- Cognitieve gedragstherapie via internet: Brits onderzoek toont aan dat patiŽnten met een depressie die naast de gebruikelijke zorg (waaronder soms antidepressiva) ook online gedragstherapie volgden significant meer herstelden dan de controlegroep. Het effect was het grootst bij patiŽnten met een ernstige depressie. Ondertussen kan dit ook in Vlaanderen, evenwel enkel voor milde of subklinische depressieve klachten. Ga naar www.kleurjeleven.be voor meer informatie!
- Screening naar aorta abdominalis aneurysma: eenmalige screening bij mannen ouder dan 65j lijkt kosteneffectief. Herscreening van negatieve mannen is niet nodig.

- Voorstel richtlijn labo bij acute diarree:
* acuut (<10d>10d: parasitologie: vermeld evt verblijf in buitenland en klinische symptomen (bloed, koorts, lever/miltvergroting) (liefst verse hooguit enkele uren oude feces)
NB: remgeld per feceskweek bedraagt 8 euro.

- Obese patiŽnten hebben niet alleen meer chronische aandoeningen (DM type 2, aht, hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker, hyperlipidemie), maar consulteren de huisarts ook meer met kleinere kwalen zoals verkoudheid, spierpijn van de bovenste gordel, dermatofytose en kneuzingen. De verklaring is niet zo duidelijk. Mogelijk heeft dit te maken met een lagere subjectieve gezondheid.