HaNu 2010 04 01

Live forum: /viewtopic.php?t=20948

Ms Granger

16-06-2010 16:19:10

- In landen waar weinig auto's de CO-drempel overschrijden, zouden er ook lagere frequenties zijn van gelukte zelfdodingen via uitlaatgassen...

- Elke behandeling van gelokaliseerde prostaatkanker (antiandrogene therapie, heelkunde, externe bestraling) blijkt een persisterend negatief effect te hebben op de levenskwaliteit, vooral op het vlak van seksualiteit.

- Er is veel efficiŽntiewinst te halen bij het verschuiven van een aantal zorgtaken, meer bepaald naar verpleegkundigen. Maw, met een beetje efficiŽntieverhoging kunnen ook Belgische huisartsen gerust wat minder uren kloppen...

- De eerste 3 jaar na rookstop is er een verhoogd risico op de ontwikkeling van diabetes (vooral tgv de gewichtstoename die bij velen optreedt na rookstop). De boodschap is om de eerste jaren de glycemie goed op te volgen.

- En nog een nieuwtje over rookstop: de meeste mensen stoppen alleen, zonder medische of psychologische hulp! De aandacht die besteed wordt aan allerhande rookstophulpmiddeltjes heeft een negatief effect op de populatie, waardoor men denkt toch niet alleen te kunnen stoppen. Er zou beter gefocust worden op interventies zoals belastingen op roken, doeltreffende volksgezondheidscampagnes, waarschuwingen op verpakkingen en het invoeren van een rookverbod (btw, toch allemaal op Groen gestemd vorige zondag? De enige partij met het algemeen rookverbod in haar programma... dit terzijde :-)).