HaNu 2010 05 01

Live forum: /viewtopic.php?t=20969

Ms Granger

17-06-2010 15:37:52

De werkgroep palliatieve zorg van Domus Medica heeft een project ontwikkeld geÔnspireerd op het Britse 'Golden Standards Framework' (GSF): Huisarts in Programma Palliatieve Zorg (HiPP).

- Doel: een lokaal systeem ontwikkelen om de organisatie van de zorg en de kwaliteit van het leven van patiŽnten en mantelzorg tijdens het laatste levensjaar te verbeteren en te optimaliseren. Het vertrekt vanuit het gegeven dat patiŽnten in hun laatste levensfase de meeste tijd thuis (willen) doorbrengen. Het is bedoeld voor alle soorten patiŽnten.

- 3 stappen: identificeren palliatieve patiŽnt, vastleggen noden/voorkeuren/aandachtspunten, plannen zorg

- 5 doelstellingen: symptoomcontrole, plaats van de zorg, veiligheid en ondersteuning van de patiŽnt, ondersteuning van de zorgverleners, communicatie en samenwerking

- 7 C's: Communicatie, coŲrdinatie, controle van symptomen, continuÔteit (bv. door het maken van een overdrachtformulier en een 'out of hours' protocol), continu bijscholen door de huisarts, carer support (zorg voor de mantelzorger), care in the dying phase (zorg voor de stervende patiŽnt)

Belangrijk: palliatieve zorg is meer dan terminale zorg: het tijdig opstellen van een proactief zorgplan is een belangrijke sleuteltaak!. Probeer als huisarts ook te weten te komen waar een patiŽnt wenst te sterven en probeer ervoor te zorgen dat die wens gehoord wordt.