HaNu 2010 06 01

Live forum: /viewtopic.php?t=21071

Ms Granger

06-07-2010 15:39:37

- Metformine is tot nu toe het enige orale antidiabeticum dat de totale mortaliteit reduceert. Het kan echter niet gebruikt worden bij nier-of leverfalen (alcoholisme!) en hypoxie tgv chronisch hart- of longfalen owv het risico op lactaatacidose. Wanneer men rekening houdt met deze contra-indicaties is het risico op lactaatacidose praktisch ul, zo concludeerde een grote meta-analyse.

- Herziening van de NHG-Standaard 'traumatische knieproblemen': anamnese, beloop en beperkingen zijn belangrijker dan het klinisch onderzoek. Vraag dus naar omstandigheden trauma, snelheid van zwelling, al dan niet kunnen lopen, bijverschijnselen zoals knappende geluiden, door de knie zakken of een slotstand. Verder worden de Ottawa-knieregels besproken (enkel te gebruiken om een kniefractuur uit te sluiten bij twijfel over de diagnose): RX is nodig als pt geen 4 stappen kan doen, bij drukpijn op de patella of de fibulakop, als de knie niet actief 90į gebogen kan worden, en bij ptn boven de 55j.
Als de klachten aanhouden (pijn, zwelling, instabiliteit): verwijzing naar orthopedist.

- Vroegtijdige zorgplanning (maw uiten van voorkeur omtrent maatregelen bij het levenseinde en/of aanduiden van een vertegenwoordiger): onderzoek wijst uit dat dit leidt tot een grotere tevredenheid bij familieleden en patiŽnt. Er is minder stress, minder angst, minder depressie. De patiŽnt overlijdt ook meer op de plaats van zijn keuze.

- Coeliakie:

Symptomen: diarree, constipatie, flatulentie, gewichtsverlies, misselijkheid
Referentieonderzoek: endoscopie met biopsie en histologie
Serologisch onderzoek (aan te raden bij aanslepende abdominale klachten bij ptn met een familiale VG van coeliakie of sympt die niet reageren op de ingestelde symptomatisch behandeling):
1e) IgA-tTG (tissue transglutaminase)(evt samen met totaal IgA om IgA deficiŽntie op te sporen en zo vals neg resultaat uit te sluiten)
2e) bij pos resultaat: IgA-Ema (anti-endomysium) test
3e) als pos: endoscopie en biopsie